Moikka kaikki!
Viime viikolla nautiskelimme maksalaatikolla, pitsalla ja kotitekoisella leivällä.
Maksalaatikko
4 dl puuroriisiä
vettä riisien keittämiseen
1 sipuli pilkottuna
600 g naudanmaksaa jauhettuna
1 l maitoa
1 dl tummaa siirappia
2 kananmunaa
suolaa
meiramia
valkopippuria
Keitä riisejä noin 15 minuuttia. Lisää joukkoon pienitty sipuli, jauhettu maksa ja maito. Sekoita hyvin. Lisää loput ainekset ja mausta seos suolalla, valkopippurilla ja meiramilla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteessa 1 tunti 15 minuuttia. Nauti puolukkasurvoksen ja voinokareen kera.
Kinkku-ananaspitsa
Pohjataikina
2 dl vettä
0,5 pss kuivahiivaa
loraus öljyä
suolaa
4-5 dl jauhoja
Kuumenna vesi 42 asteiseksi kuivahiivaa varten. Lisää veteen öljy ja suola. Lisää hieman jauhoja ja kuivahiiva. Sekoita sen verran, että taikinaan muodostuu sitkoa. Lisää loput jauhot ja alusta tasaiseksi. Anna kohota hetken aikaa. Voit halutessasi leipoa taikinan heti.
Täyte:
1 pss kinkkusuikaleita
muutama metwurstiviipale
1 tlk ananaspaloja
tomaattipyrettä tai ketsuppia
2 tomaattia
juustoraastetta haluamasi määrä
pitsamaustetta
Kaulitse taikina suoraan leivinpaperin päälle. Ripota paperille ensin vähän jauhoja. Levitä pohjalle ketsuppia tai pyrettä. Ripottele päälle kinkkusuikaleet, ananaspalat, metwurstiviipaleet (nämä voi kuutioida), kuutioidut tomaatit ja juustoraaste. Ripota päälle vielä pitsamaustetta.
Paista pitsaa 225 asteessa n. 20-25 min.
Kotileipä vuoassa
5 dl vettä
0,5 pss kuivahiivaa
öljyä
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
n. 8-9 dl jauhoja (tulee hyvä leipä, kun käyttää erilaisia jauhoja)
Kuumenna vesi 42 asteiseksi hiivaa varten. Lisää öljy, suola ja sokeri. Lisää pari desiä jauhoja ja hiiva. Sekoita, jotta taikinaan muodostuu sitko. Lisää pikkuhiljaa jauhoja vaivaten taikinaa. (Itse käytin 1 dl kaurahiutaleita ja loput puoliksi vehnäjauhoja ja puolet sekoitussämpyläjauhoja). Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoista. Kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla.
Kun taikina on kohonnut leivo se leiväksi ja laita voideltuun vuokaan. Itse paistoin leivän soikionmuotoisessa Tupperwaren UltraPlus-astiassa. Kohota leipää vielä noin puoli tuntia. Pistele leipä haarukalla ennen uuniin menoa. Paista 200-225 asteessa puolisen tuntia.
Lisäksi tein viikonloppuna toskapiirakkaa makean nälkään, mutta siinä meni pieleen kaikki mitä kuvitella saattaa, joten ei siitä sen enempää...tuloksena oli makeaa mantelilastumössöä...
Ensiviikkoon!
Kommentit